Vodenje

Gozdne kopeli vodim certificirana vodnica Združenja za naravno in gozdno terapijo (ANFT) – na temelju zavedanja, da vodnik ni terapevt, temveč je terapevt gozd, narava. Vodnik le odpira vrata vanju. Vodniki nismo »zdravilci«, temveč ustvarjamo prostor, v katerem lahko ljudje sami odkrijejo »zdravilo«, ob pomoči gozda oziroma narave.

Osebna pot, ki me je privedla do vodenja gozdnih kopeli, se je začela s čedalje večjo željo po preživljanju čim več časa v naravi. Najraje v hribih in na hribčkih. Sčasoma je prišlo spoznanje, da ta čas »popravlja« slabe dni; da izboljšuje počutje in razpoloženje. Poleg tega so v stiku z naravo misli postajale jasnejše in zamisli ustvarjalnejše. Najprej je bila torej osebna izkušnja – in ta je spodbudila začetek raziskovanja vplivov narave na človeka.

Študije oziroma raziskave so potrdile tisto, kar sem osebno doživljala (in še vedno doživljam): narava umirja in pomirja, navdaja z občutkom zadovoljstva, celo sreče, krepi osredotočenost in povečuje ustvarjalnost …, z vsem tem pa krepi tudi zdravje in boljše počutje.

Potem sem odkrila Združenje za naravno in gozdno terapijo (ANFT) in možnost, da postanem del svetovne mreže vodnikov.

Pri delu torej izhajam iz dolgoletnih lastnih izkušenj, ki jih dopolnjujejo izjemen nabor znanja in izkušenj ANFT, številna dognanja o pozitivnih učinkih gozda oziroma narave na človeka, pa seveda nova znanja in nove izkušnje, ki se porajajo na tej poti in ki ne presahnejo.

Vabljeni v svet narave, gozda!